Psykoterapiaan hakeutumiselle voi olla monenlaisia syitä ja liittyä erilaisia odotuksia. Usein syynä ovat erilaiset tunne-elämän vaikeudet, kriisit tai traumat. Psykoterapiaan voidaan hakeutua myös kuormittavassa elämäntilanteessa, jolloin ei ehkä koeta suurempaa itsetutkiskelun tarvetta vaan toivotaan pääasiassa noiden kuormitustekijöiden helpottamista ja tukea jaksamiseen. Toisinaan ongelmallinen kokemus koetaan häiriönä, selittämättömänä ilmiönä, joka aiheutuu tuntemattomasta syystä ja johon sitten toivotaan löytyvän laajempaa ymmärrystä vaikkapa oman historian tutkimisen kautta.
Tärkeintä terapiassa on hyvä ja luottamuksellinen yhteistyösuhde, joka luo edellytykset terapeuttiselle työskentelylle. Se mahdollistaa tutkivan, korjaavan, uutta rakentavan ja luovan kohtaamisen. Yhteistyössä pyritään jäsentämään esiin nousseita asioita tavalla, jonka myötä asiakkaan kyky tunnistaa, nimetä, ilmaista ja säädellä sekä ilmeisiä että vaikeammin tavoitettavia tunteita tulee mahdolliseksi. Tavoitteena on löytää uusi ongelmattomampi suhde hankaliksi koettuihin asioihin ja sen myötä hyvinvoinnin ja toimintakyvyn vahvistuminen.
Yhteistoiminnan välineitä ovat keskustelun lisäksi myös mm. kehomieliyhteyden huomiointi ja vahvistaminen, unet, kuvat, musiikki, metaforat ja sanaton ilmaisu.
Lue lisää:
Kat-yhdistys
TRE Finland
EMDR-yhdistys
Mielenterveystalo
Kuntoutuspsykoterapia
No Code Website Builder